Aardappelziekte – resistentie en behandeling

Een hoog cijfer voor de loofresistentie is zeer gunstig omdat er bij een eventuele besmetting het loof niet gelijk helemaal te gronde wordt gericht. De loofresistentie heeft dus een grote invloed op het behandelgedrag. Vroege rassen hebben over het algemeen een slechte loofresistentie. Late rassen hebben over het algemeen een veel betere loofresistentie. Een hoog cijfer in de knol is vooral belangrijk voor aardappelen die je wilt bewaren. Heeft minder invloed op het spuitgedrag. Texla heeft een rode schil en is van type AB. Zowel voor loof als voor knol heeft Texla 8,5

Behandeling

Bij een loofresistentie van 8 of 9 kun je wat langer wachten met beginnen te spuiten. Je kunt de interval ook iets oprekken. Belangrijk is dat nieuw gevormd blad beschermd wordt. Je kunt bij een hoog resistentiecijfer ook de dosering wat verlagen. Helemaal niet spuiten kan feitelijk niet. Vroege rassen (bijvoorbeeld Frieslander en Dore) kunnen al voldoende nieuwe dikke knollen gevormd hebben als de Phythophtora toeslaat. Het advies is echter juist om vroege rassen vanwege hun extra vatbaarheid wel te behandelen.
Behandeling kan het beste op een droog gewas. Dus niet ‘s morgens vroeg. Overdag is prima en ook tegen de avond kan goed. Voordeel van ‘s avonds is dat er dan vaak minder wind is.
Preventieve middelen zijn vaak het voordeligst. Vraag uw leverancier welke middelen het minst milieubelastend zijn.

Aardappelrassen eigenschappen

Informatie van de Welkoop

De firma Welkoop levert vele rassen pootaardappelen en biedt ook uitgebreide informatie over de verschillende aardappelrassen. Het artikel geeft praktische informatie over:

  • Pootaardappelen, vroeg, middelvroeg of laat
  • Soorten aardappelen (in schema)
  • Het poten van aardappelen
  • Het oogsten van aardappelen

28. februari 2012 by trochsetter
Categories: Tuinieren | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *

*