Groen Geluk – Van lusthof tot volkstuin

Tentoonstelling in keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

 • Van 25 maart tot en met 28 oktober 2012
  Keramiekmuseum Princessehof
  Grote Kerkstraat 11
  8911 DZ Leeuwarden
  T +31 (0)58 2 948 958
  info@princessehof.nl

Groen geluk is een tentoonstelling over tuinen, van historische buitenplaats tot volkstuincomplex. De museumzalen worden ingericht als tuinen, met echte bloemen en planten! U wandelt door een achttiende-eeuwse formele tuin, via een landschapstuin en een Engelse bordertuin naar een hedendaagse volkstuin.

Gaandeweg vertelt de getoonde keramiek het verhaal van deze tuinen. Van tuinvazen en serviesgoed uit de theekoepel tot keramiek met afbeeldingen van buitenplaatsen en in de vorm van vruchten en groenten. De verhalen worden geïllustreerd aan de hand van prenten, gedichten, kookboeken etc. Thema’s als flaneren, theedrinken en musiceren komen tot leven aan de hand van bewegende beelden op de wanden.

De huidige bewoners van buitenplaatsen en volkstuinders komen ook zelf aan het woord. Rondom de tentoonstelling is bovendien van alles te doen, van een workshop bloemschikken tot een heuse tuinkaboutermanifestatie.

Groen Geluk Van lusthof tot volkstuin

Groen Geluk Van lusthof tot volkstuin


Zalen Keramiekmuseum Princessehof worden tuinen

Uit het Fries Dagblad van 6 januari 2012:

Keramiekmuseum Princessehof gaat vier museumzalen omtoveren tot tuinen. Dat gebeurt voor de tentoonstelling Groen geluk. Van lusthof tot volkstuin die vanaf 25 maart te zien is, zo heeft het museum gisteren gemeld. De museumtuinen worden gemaakt door een tuinarchitect van het bekende Buro Mien Ruys uit Amsterdam.
De expositie vertelt het verhaal van ‘vier eeuwen tuingenot’ aan de hand van keramiek, variërend ‘van art nouveau tot tuinkabouter’. In de achttiende en negentiende eeuw werden talloze keramische objecten gedecoreerd met afbeeldingen van buitenplaatsen en tuinen. ‘Ook het leven en recreëren op buitenplaatsen was een geliefde voorstelling op keramiek’, aldus het museum.

Glazen kas

Groen geluk laat de verschillende aspecten van het buitenleven zien. Een van zalen wordt omgebouwd tot een achttiende-eeuwse formele tuin, waar werd gewandeld, gemusiceerd en gejaagd. In een zogenaamde negentiende-eeuwse glazen kas zijn levende bloemen en planten te zien in de toen modieuze jardinières en andere potterie. Een derde zaal krijgt het uiterlijk van een bordertuin van rond 1900. Daar wordt keramiek uit de periode van de art nouveau tentoongesteld. De museumtuin van het Princessehof wordt veranderd in een volkstuincomplex met sier- en moestuinen en recreatieplaatsen.
Met de tentoonstelling sluit het museum aan bij het Jaar van de historische buitenplaats.

11. januari 2012 by trochsetter
Categories: Tuinieren | Tags: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *

*