Rondleiding moestuin Ropta State, Wijnaldum

[Ontvangen via: Groei & Bloei Franeker]

Weet u hoe eeuwig moes eruit ziet?

U zou er achter kunnen komen tijdens de rondleiding met de tuinman  door de tuin van Ropta State op zaterdag 17 september.

Rond 1831 gaf een voormalige burgemeester van Harlingen aan Lucas Pieter Roodbaard de opdracht om achter  Ropta State een park in de zogenaamde landschapsstijl aan te leggen. De ligging van deze tuin is bijzonder te noemen: vlak achter de zeedijk in het kale kleilandschap.  Het geheel is omzoomd door boomwallen ter bescherming tegen de harde wind.  Het langwerpige perceel heeft een centraal element, een vijver met golvende omtreklijn en een kettingbrug. Opvallend is de kleinschaligheid van de aanleg met de ovale en druppelvormige perken, waartussen paden slingeren. Het padenplan is ingenieus uitgevoerd. Zicht lijnen spelen zoals vaker bij Roodbaard een belangrijke rol: vanuit het huis en vanaf de opgeworpen heuvel links achter. De tuin en de koepel werden in en na 1987 gerestaureerd. Roodbaard maakte meer dan 50 ontwerpen voor onder meer parken en tuinen bij buitenplaatsen.

Moestuin

Wat echter de tuin bij Ropta State uniek maakt is de moes/nutstuin. Ook van dit deel zijn de orginele tekeningen bewaard gebleven. Enkele jaren geleden is de renovatie van dit deel van de tuin ter hand genomen. Ook nu  is men noch steeds bezig met het uitproberen van diverse oude groenten en fruit.  En zo kan het  dus gebeuren dat  u tegen een plant op loopt met de naam eeuwig moes.

Rondleiding

De rondleiding begint om 14.00 uur  bij de ingang van Ropta State. Mede in verband met het jaargetijde zal er in het bijzonder aandacht zijn voor de moestuin.  Belangstellenden kunnen zich voor 4 september opgeven bijAnneke Sinnema tel.0517-531879 of e-mail gena@sinnemasikkema.nl of via dewebsite www.franeker.groei.nl

19. augustus 2011 by trochsetter
Categories: Tuinieren | Tags: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *

*